1970-lukua väritti optimismi – se oli muutosten ja suurten tunteiden aikaa. Suomen kotiäidit palasivat töihin, kaivattiin helppoja ja herkullisia apuja arkeen. Tällä aikakaudella leivottiin myös ensimmäiset Pullava pitkot.

Arjen herkullinen helpottaja

Oululaisen Kotileipomo perustettiin vuonna 1909, kun Kaarlo ja Vilhelmiina Helenius ostivat leipomoliikkeen seitsemälläsadalla markalla. Vaikka Oululainen on aina ollut parhaiten tunnettu maukkaista ruisleivistään, on tuotevalikoimassa myös useita suosittuja makeita leipomoherkkuja.

Pullava on helpottanut suomalaisten arkea vuodesta 1976 lähtien. Pullavaa on ensimmäisen kerran alettu leipoa Oululaisen leipomossa Lahdessa. Nyt Oululaisen leipomo on yli 100 vuotta vanha, ja Pullavakin viettää pian 40-vuotissyntymäpäiviään.

1970-luvulla myös äidit olivat työelämässä. Helppouskulttuuri syntyikin tasa-arvoistuvan yhteiskuntakulttuurin seurauksena – haluttiin helppoa, mutta silti herkkua. Tähän helppous- ja herkuttelukulttuuriin osunut Pullava vei suomalaisten sydämet ja kielet mennessään. Pullavan erityisyys piilee taikinassa: ainutlaatuinen kostea ja pehmeä pullataikina, jossa on juuri sopivasti kardemummaa.

Kiireiset kotiäidit viettivät aikaansa töissä, ostoksilla ja harrastuksissa. He halusivat kuitenkin yhtä lailla tarjota hyvää lapsilleen ja vierailleen. Valmis, mutta pitkään tuoreena ja herkullisena pysyvä Pullava oli alkutaipaleestaan lähtien täydellinen arjen herkkutuote.

1970-luku: Kokki Kolmonen ja helppoa ruoanlaittoa

Elettiin aikaa, jolloin arki koki muutoksen: kun perheen molemmat aikuiset olivat työelämässä, kaikkea ei enää ehditty tai haluttu tehdä itse. Ruoanvalmistusta helpotettiin ja nopeutettiin ostamalla kaupasta ruokia, jotka kaipasivat vähemmän työtä keittiössä.

Ruoanlaitosta alettiin nauttia enemmän, sillä se tehtiin ajanpuutteen vuoksi helpoksi ja vaivattomaksi. Televisiossa Kokki Kolmonen valmisti helppoja arjen aterioita: makkaraa, juustolla kuorrutettuja lämpimiä voileipiä sekä viiniin upotettuja mansikoita. Kerman, juuston ja voin määrässä ei nuukailtu – vaikka terveyteen alettiinkin hiljalleen kiinnittää enemmän huomiota. Ainoa, missä säästettiin, oli aika.

Kotona lapset valmistivat usein itse välipalansa. He sekoittivat kaakaojauhetta kylmään maitoon ja voitelivat itselleen leivän. Kun äiti palasi töistä, hän valmisti helpon päivällisen ja huusi kerrostalon ikkunasta: Syömään!

Ilottelu seurasi myös muotiin

Perheiden tuplatulot lisäsivät ostovoimaa. Elintaso oli nousussa, ja ihmisillä oli enemmän rahaa käytössä. 1970-lukua kutsutaankin iloisen kuluttamisen aikakaudeksi. Tavaroita ja vaatteita hankittiin aiempaa herkemmin – useimmiten tietysti ruskeita, oransseja, kukallisia tai muovisia. Kodin sisustus oli myös täynnä räväköitä kuoseja ja värejä.

Muodissa jatkettiin edelliseltä vuosikymmeneltä tuttua ilottelua – se vietiin jopa vähän pidemmälle. Leveälahkeiset housut saivat värikkäät vakosamettikiilat ja paksupohjaiset kengät kimaltelivat kultaisina. Väreissä suosittiin ruskean ja oranssin lisäksi keltaisen ja punaisen sävyjä. Tyttöjen takataskuista pilkotti kirkkaan keltainen varsikampa. Voimakkaat värit eivät riittäneet, sillä ne saivat seurakseen iloisia kukkakuoseja ja näyttäviä koruja.

Tanssivien pullien tarina jatkuu

Pullava pitko ihastutti suomalaisten kahvipöydissä pitkään niin kokonaisena kuin viipaloitunakin. Vallitseva helppoustrendi aiheutti sen, että Pullava Viipaloitu nousi ylivoimaisesti suosituimmaksi. 

Pullava Mustikka-vadelma täytepitkoa leivottiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 – samana vuonna kuultiin ja nähtiin ensimmäiset mieleenpainuvat Pullava-mainokset. Taitettavat palat olivat täytepitkon erikoisuus – herkuttelu kävi helposti ilman veistä. Kuten mainossävelen tarttuvissa sanoissa laulettiin: ”Ei tarvii veistä vaivata, kun alkaa pullaa kaivata”. Nykyään Pullava-täytepitkoja löytyy jo 7 eri maussa. Pullava-brändi koki myös muodonmuutoksen vuonna 2020, kun Pullavan ilme ja logo uudistuivat tähän päivään - säilyttäen kuitenkin aidon ja alkuperäisen Pullava-fiiliksen.

Pullava on kuin 1970-luvun parhaat puolet pullan muodossa – maistuu herkulliselta, tuo väriä elämään, on iloinen ja helppo nauttia!