Suomessa rukiin viljely on haastavaa. Pohjoisen arktisissa oloissa tuotantoon vaaditaan kehittyneet viljelytekniikat, korkealuokkaiset ruislajikkeet sekä pitkäjänteistä yhteistyötä koko rukiin arvoketjussa. Samaan aikaan suomalaiset haluavat pitää kansallisen ikonimme, ruisleivän, aidosti suomalaisena. Oululainen Jälkiuunileivät leivotaan 100-prosenttisesti suomalaisesta rukiista.

Ruisleipä on yksi kansallisista ylpeydenaiheistamme. Olemme tehneet sitkeästi töitä, jotta suomalaista ruista riittäisi tulevaisuudessakin. Tämä on tärkeää, sillä Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat nauttia ruisleipänsä kotimaassa leivottuna*. 

Jo vuonna 2011 Fazer Leipomot, Fazer Mylly ja Boreal Kasvinjalostus Oy perustivat Pro Ruis -yhdistyksen, jonka tavoitteena oli parantaa rukiin viljelyn edellytyksiä ja lisätä rukiin suosiota niin viljelijöiden kuin kuluttajienkin keskuudessa. 

Oululaisen Jälkiuunileivällä on vankka jalansijansa suomalaisessa ruokahistoriassa. Ensimmäisen kerran rakastettua jälkiuunileipää leivottiin pian sotien jälkeen vuonna 1947 ja vuosikymmenien saatossa se on vakiinnuttanut asemansa yhtenä suomalaisen ruoan ikoneista. Uunituoreen tutkimuksen mukaan ruisleipä on edelleen suomalaisen sitkeyden symboli. **

Lähde: TIKE maataloustilastot ja Fazer

*Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus
**Suomalainen sitkeys -tutkimus