Pro Ruis ry on nimensä mukaisesti yhdistys, joka toimii rukiin puolesta. Se on perustettu syksyllä 2011 Fazer Leipomoiden, Fazer Myllyn ja Boreal Kasvinjalostus Oy:n toimesta tiivistämään yhteistyötä rukiin arvoketjun ympärillä ja kasvattamaan yleistä rukiin arvostusta ja tietoutta. Alusta saakka yhdistyksen päätavoitteena on ollut parantaa suomalaisen rukiin viljelyn edellytyksiä ja kasvattaa suomalaisen rukiin satoa.

Perustettaessa missiona oli saada Suomi omavaraiseksi rukiin suhteen, ja tässä tavoitteessa onnistuttiinkin vuonna 2015, systemaattisen kehitystyön seurauksena. Fazer Leipomot oli ensimmäinen valtakunnallinen leipomo, joka alkoi käyttämään ainoastaan kotimaista ruista kaikkiin leipomiinsa ruisleipiin. Luomurukiin kanssa jouduttiin vielä hetken tekemään sinnikästä kehitystyötä, mutta kesällä 2020 pystyttiin siirtymään myös luomurukiin osalta 100 % kotimaiseen. Voimme siis ylpeänä todeta kaiken Fazer Leipomoiden ja Oululaisen käyttämän viljan olevan täysin kotimaista.

Työ rukiin puolesta jatkuu edelleen. Tietoisuutta ja suosiota kasvatetaan muun muassa kasvinjalostuksen, viljelyneuvonnan ja -sopimustoiminnan sekä tutkimuksen ja koulutuksen keinoin. Yhdistyksen kantavana ajatuksena on, että parhaaseen lopputulokseen päästään, kun koko arvoketju kasvinjalostajasta kuluttajaan saakka tekee yhdessä kehitystyötä.

Pro Ruis ry:n hallitukseen kuuluvat Fazer Leipomot, Fazer Mylly, Boreal Kasvinjalostus Oy, Raisio Oyj, Vaasan Oy sekä maanviljelijä- ja kuluttajaedustajat. Muita jäseniä ovat mm. Viljelijän Avena Berner, Hankkija, Huoltovarmuuskeskus, Kauppamyllyjen yhdistys, KWS Scandinavia, Kyrö Distillery, Laihian Mallas, Tilasiemen sekä maanviljelijöiden ja yksityishenkilöiden joukko.

AIKAJANAA

  • 2011 Pro Ruis ry perustettiin. Fazer Leipomot ja Fazer Mylly olivat mukana perustamassa yhdistystä. Satokeskiarvo n. 3200 kiloa hehtaarilta.
  • 2013 Satopotentiaali kasvoi uusien lajikkeiden myötä. Suomaisen rukiin viljelypinta-ala kaksinkertaistui edellisvuodesta.
  • 2014 Rukiin kylvöala nousi 36 800 hehtaariin, joka oli 60 % suurempi kuin edellisen vuoden viljelyala.
  • 2015 Tavanomaisen rukiin 100 % kotimaisuusaste saavutettiin. Oululainen Jälkiuunileivistä tuli ensimmäinen valtakunnallinen tuoteperhe, joka leivottiin 100 % kotimaisesta rukiista.
  • 2017 Jälleen ennätyksellinen ruissato, yhteensä 114 miljoonaa kiloa.
  • 2019 Suurin ruissato lähes 30 vuoteen. Sopimusviljelijöiden satokeskiarvo n. 6000 kiloa hehtaarilta.
  • 2020 Luomurukiin 100 % kotimaisuusaste saavutettiin.

Pro Ruis ry on avoin yhdistys ja sen jäseneksi voivat hakea yritykset ja yhteisöt sekä yksityiset henkilöt. Pro rukiin säännöt ja jäsenhakulomake löytyvät yhdistyksen kotisivulta www.proruis.fi.