Ruis ja ruisleipä ovat suomalaisille rakkaita. Ruista pidetään suomalaisessa kansanperinteessä voiman symbolina, ja ruisleipä edustaa meille terveellistä, kuiturikasta ja monipuolista ravintoa herkullisessa muodossa. Suomalainen rukiista jauhettu leipävilja on lähes poikkeuksetta täysjyväruista. Suomalainen ruisleipä leivotaan isoissakin leipomoissa perinteisillä menetelmillä hapatetusta taikinajuuresta. Hapantaikina tuo ruisleipään oman jäljittelemättömän makunsa.

Kotimaisen rukiin viljely 

Rukiilla on suuri merkitys Fazerin ja Oululaisen historiassa. Fazerilla on Suomessa oma mylly Lahdessa, jossa leivontaan käytettävä ruis jauhetaan. Vielä kymmenisen vuotta sitten kotimainen ruissato ei riittänyt vastaamaan suomalaisen elintarviketeollisuuden tarpeita. Vuonna 2011 Fazer oli mukana perustamassa Pro Ruis -yhdistystä, jonka tavoitteena oli nostaa kotimaisen rukiin viljely uudelle tasolle. Tavoitteessa onnistuttiin, ja tavanomaisesti viljellyn rukiin kotimaisuusaste saatiin nousemaan vaaditulle tasolle. Fazer Leipomot on leiponut 100 %:sta kotimaisesta tavanomaisesta rukiista vuodesta 2015 lähtien ja nyt on luomurukiinkin osalta päästy 100 % kotimaisuuteen.

Fazer Leipomoiden käyttämä ruis tulee lähinnä Päijät-Hämeestä ja naapurimaakunnista. Fazerilla on sopimusviljelijöitä erityisesti Etelä-Suomessa, mutta myös muualla Suomessa. Ruissadot vaihtelevat vuosittain riippuen talvituhojen laajuudesta ja kasvukauden olosuhteista. Erityisen tärkeää on hyvä talvehtiminen ja riittävät kosteusolot sekä kylvön että talven jälkeen. Viljelyssä säällä on aina oleellinen merkitys.

Fazerin Lahden leipomo on maailman suurin yksittäinen ruis(hapan)juuren leipoja. Tietotaitomme ja osaamisemme tekeekin meistä yhden rukiin johtavista asiantuntijoista maailmanlaajuisesti. Ruis on Fazerin ja Oululaisen suuri ylpeydenaihe, ja pyrimme jatkuvasti tutkimaan ja kehittämään rukiin käyttömahdollisuuksia.

Rukiin perimätieto vahvistettu oikeaksi

Rukiin terveysvaikutuksia on tutkittu jo yli 30 vuotta. Tutkimukset todistavat ruisleivän monipuoliseksi terveyden lähteeksi. Rukiin kuitupitoisuus on huippuluokkaa, eikä se ole mitä tahansa kuitua: rukiin kuidun mukana saamme suuren joukon vitamiineja, kivennäisaineita ja muita terveellisiä aineita. Ruisleipä, jossa on yli 10 prosenttia kuitua, on yleensä B1-vitamiinin, foolihapon, sinkin, magnesiumin ja kaliumin lähde.

Runsaskuituinen täysjyväruisleipä tekee hyvää suoliston terveydelle. Se parantaa vatsan toimintaa osana monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. Ravintokuidut ovat ohutsuolessa imeytymättömiä hiilihydraatteja, ja niitä on kahdenlaista: liukoisia ja liukenemattomia kuituja. Ruis sisältää näitä molempia. Kuiduista saa vain puolet muiden hiilihydraattien kaloreista.

Lue täältä lisää suomalaisesta rukiista ja Pro ruis -yhdistyksen toiminnasta.