Deata, eli Mikael Hertell, on espoolainen tubettaja, joka tunnetaan näyttävistä visuaalisista efekteistä. Deata on itseoppinut ja tekee videoillaan kaiken alusta loppuun itse. Polku omatoimiseen puurtamiseen ei ole ollut ainoastaan oma valinta, sillä hänet on jätetty nuoresta asti yhteisöjen ulkopuolelle. Kiusaaminen on ajoittain ollut niin rajua, että Deata on joutunut vaihtamaan sen vuoksi koulua. Nyt aikuisena Deatan tultua ulos kaapista biseksuaalina, myös kotoisaksi muodostunut internet-yhteisö on kääntynyt rajusti häntä vastaan. Deata haluaa kannustaa syrjäytyneiden ihmisten läheisiä olemaan läsnä ja kuuntelemaan:

 

"Jos koet, että oma perheenjäsen tai läheinen on syrjäytynyt, niin kysy siltä. Kysy, mitä se tekee, kysy, mitä sille kuuluu. Se on niin simppeliä, eikä vaadi mitään muuta. Se, että ilmoittaa jollekin, että välittää, lähettää aika vahvan viestin heti."

 

Kertoisitko vähän itsestäsi?

Mun nimi on Mikael Hertell, paremmin tunnettu nimellä Deata. Olen kotoisin Espoosta ja teen "hassunhauskoja" YouTube-videoita, visuaalisia efektejä ja kaikkea siihen liittyvää. Olen tosi luova ihminen ja tykkään tehdä kaiken itse. Mä näen paljon vaivaa jokaiseen yksityiskohtaan ja laajennan osaamistani koko ajan. 

Millainen on sinun oma kokemuksesi syrjäytymisestä?

Mulla on enemmän kokemusta syrjäytyneenä olemisesta kuin olemattomuudesta. Olen jotenkin aina päätynyt elämässä asemaan, jossa olen se viimeinen vaihtoehto muille ihmisille. Mä oon vaihtanut koulua kiusaamisen takia ja yrittänyt mennä paikkoihin, joihin muut eivät tulisi. En ole varmaan ikinä oikein kokenut kuuluvani mihinkään joukkoon. Että aina oon ollut sellainen outsider. Kun viettää paljon aikaa itsekseen, niin tuppaa keksimään asioita, joilla sen ajan täyttää. Tulee ehkä vähän halu olla itse vastuussa asioista, ettei tule ongelmia.

Silti, kun tätä on tehnyt pitkään yksin, tulee välillä sellainen fiilis, että ois tosi kiva tehdä muiden kanssa. Niitä ihmisiä vaan ei ole Suomessa, niin se on vähän vaikeaa. Sen verran olen itsekseni ollut, että hulluksihan siinä tulisi, jos ei ajattelisi yhtään, että tekisi asioita mielellään muidenkin ihmisten kanssa.

Onko mielestäsi elämänvaiheita tai tilanteita, joissa nuorella on erityisen suuri riski syrjäytyä?

Esimerkiksi koulujen vaihdokset ja yleisesti elämän muutokset, kuten vanhempien ero tai muutto, mutta myös henkilökohtaisemmat asiat, niin kuin vaikka kaapista ulos tuleminen. Se on sellainen asia, minkä kanssa varmasti kaikki ei ole OK. Se johtaa tosi helposti syrjäytymiseen.

Miten syrjäytymisvaarassa olevia nuoria voisi mielestäsi auttaa saamaan taas elämästä kiinni?

Mulla itselläni on ollut ongelma, ettei ole oikein ollut ketään, kehen samastua tai verrata. On pitänyt käytännössä olla koko ajan itsekseen ja muille puolustella omaa persoonaansa. Olla oman elämän ainoa esimerkki itsestä. Toivon, että voisin muuttaa sitä, että on paljon nuoria, jotka eivät uskalla olla omia itsejään, koska niillä ei ole ketään, kehen samastua.

Kouluaikoina olin kaapissa vaikka kuinka pitkään. Terveystiedossa ei oikein opetettu asioista kunnolla. Tuollaisissa asioissa ois aika tärkeätä, että kaikki oikeasti käytäisiin läpi, eikä vain ne yleisimmät ja muu tuosta vain roskikseen. Siellä opetettiin, että jotkut ihmiset on heteroita ja jotkut homoja ja that’s it. Henkilönä, joka ei ole hetero eikä homo, niin olin vähän, että WTF? Kouluissa olisi hyvä tuoda esille, että kaikki ei oo samanlaisia, eikä siinä ole mitään väärää, että kaikki ei ole identtisiä kopioita toisistaan.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää itsensä syrjäytyneiksi kokeville?

En tiedä, voiko muuta lähettää kuin tsemppiä. Fakta on se, että moni syrjäytynyt muuttaa käytöstään ja sitä, millainen on, että vastaisi muiden odotuksia. Se voi ehkä teknisesti korjata ongelmaa, mutta mä en halua neuvoa sellaista kenellekään. Kannattaa pysyä omana itsenään vaikka se välillä olisikin vähän hankalaa. Viimeistään myöhemmin sen tajuaa.

Mitä terveisiä lähettäisit ihmisille, joiden läheinen on syrjäytynyt?

Jos koet, että oma perheenjäsen tai läheinen on syrjäytynyt, niin kysy siltä. Kysy, mitä se tekee, kysy, mitä sille kuuluu. Se on niin simppeliä, eikä vaadi mitään muuta. Se, että ilmoittaa jollekin, että välittää, lähettää aika vahvan viestin heti.